Čistěte jako to dělá příroda

Příroda se čistí pomocí vody, a to ve všech oblastech. Ne náhodou hovoříme o očistné bouřce a myslíme tím silný liják, který nesmyje jen prach ze silnic, ale pročistí právě také vzduch. Jasný čistý vzduch, který je výsledkem silného deště, svědčí o velké vazebné síle vody. Dokonce i mnohá zvířata používají čistící sílu vody, aby si očistila potraviny či pro svou tělesnou hygienu. Voda má tu vlastnost, že uvolňuje nečistotu z předmětů, jako například z oblečení a naváže ji na sebe. Je tedy logické vodu používat i pro čištění v domácnosti.

Teprve v posledních letech se podařilo zohlednit všechny aspekty a kritéria, která jsou potřebná pro bezpečný provoz vodního vysavače v domácnostech. Technický pokrok umožnil, že může být voda používána k čištění v oblastech, kde není třeba používat doplňky jako agresivní chemikálie nebo čisticí prostředky. Jasně se to ukázalo i na vývoji vysokotlakých čističů, které pouhou silou vody dokáží odstranit i odolné znečistění budov.

Vysavač, který váže prach ve vodě, nepotřebuje sáček na prach – to je jedna z výhod, které jsou s technologií vodního vysavače spojeny. Vzduch proudící do vodní nádrže obohacuje vodu kyslíkem jako v akváriu, do vody se však přenese i prach ve formě rozptýlených částic. Molekulární interakce mezi částicemi prachu a molekulami vody vedou k tomu, že špína zůstane ve vodě a nemůže se již s proudícím vzduchem dostat ven.

Související příspěvky