5 věcí, na které jsme spoléhali při úklidu v minulosti! Pamatujete si na ně?

Kdysi to bylo těžké. Jarní, letní i zimní úklid byl pro nás mnohokrát opravdu nepříjemnou událostí. Dnes existuje mnoho způsobů, jak si úklid ulehčit. Na co jsme z minulosti ale zapomněli?

Vysavač

Kdysi byl v obchodech jen jeden vysavač. Jeho kabel nebyl tak dlouhý, a tak snad každá hodpodyňka pamatuje na dny, kdy musela každý pokoj luxovat zvlášť. Dnes se dá všechno ulehčit, když jsou na trhu vysavače i s desetimetrovou šňůrou. Taky funkce jsou opravdu na vysoké úrovni. Kdysi navíc vysavač neměl ani kolečka.

Mechanické koště

Mechanické koště bylo považováno jako náhražka za vysavač. Jen jsme ho vzali do rukou a uklidili jsme, co bylo potřeba. Problémem byla jeho váha. Rozhodně nešlo o lehkého pomocníka a moc úklidu mechanické koště zrovna neudělalo. Museli jsme proto na jednom místě uklízet i několikrát za sebou.

Obyčejné koště

Kdo by si nepamatoval na metlu, která měla ostré štětiny. Navíc, když s ní začaly ženy uklízet, prach se spíš rozvířil, než zametl. Košťata samozřejmě používáme i dnes – jsou ale moderní s jemnými vlákny.

Okena a noviny

Pamatujete, když jsme chtěli mít okna nebo skleněné kusy nábytku hezky vyleštěné? Použili jsme modrý zázrak jménem Okena. Byl jeden, v umělé lahvi. Nebyli žádné utěrky z mikrovlákna – jednoduše jsme vzali noviny a nábytek či okna se leskla jako nikdy předtím.

A na co vzpomínáte vy? Podělte se s námi v komentářích.

Štítky

Související příspěvky