Léčba alergie na prach a pyl vodním vysavačem

Jednou z nejvíce nepříjemných alergií je alergie na prach. Je to z toho důvodu, že prachu se velmi špatně vyhýbá. Je všude, doma, na ulicích, v práci i v obchodech. Co ale ve skutečnosti alergikovi na prachu vadí? Jsou to alergeny, které prach obsahuje. Nejčastěji se jedná o pyly, roztoče a srst domácích mazlíčků, která obsahuje dráždivé bílkoviny.

Co tvoří prach?

Prach je tvořen vždy několika desítkami složek, které dohromady vytvářejí prach, který vidíme. Nejčastěji se jedná o drobný odpad ve velké míře biologického odpadu. V jakém poměru se vyskytují to samozřejmě záleží na místo od místa. Mezi nejčastěji se v něm objevují: vlasy a chlupy, šupinky z kůže, vlákna z textilu, drobky z jídla a saze, písek, stavební prach.

Na základě toho je možné vyhodnotit, jaké alergeny se v prachu vyskytují

  • roztoči ( jejich exkrementy a zbytky tělíček) – roztočové alergie se dostávají z postelí a čalouněných předmětů. Mají na obsahu prachu velké procento a prach se pak drží při zemi
  • pylová zrnka – do našich domácností pronikají nejčastěji okny a množství vždy záleží na pylové sezóně jak je silná
  • plísně – respektive spóry – plísně se ojevují jak ve vlhkých prostředí, ale také mohou přilétnout z venku při vlhkém počasí
  • alergeny z domácích zvířat – v neposlední řadě se v prachu objevují také alergeny od domácích mazlíčků, jedná se o šupinky pokožky, chlupy, které obsahují alergeny.

Na prach je nejlepší vysavač

Na odstranění prachu v domácnosti je ideální vysavač, ale pozor, kvalitní vysavač. Obyčejné vysavače vás sice zbaví nečistot, ale drobné prachové částice, alergeny nebo roztoči jsou nad jejich síly. Jedině  kvalitním vysavačem, který se dostane do hloubky koberce nebo do všech rohů a výšek, připraví domácnost pro život s alergikem.

Základním pravidlem je, že vysavač nesmí prach rozvířit. Jinak by začal létat vzduchem a mohl by u alergika způsobit alergický nebo astmatický záchvat. Druhým pravidlem je, aby vysavač nečistoty nevypouštěl zase ven, třeba přes škvíry nebo filtrační sáčky. Důvod je jasný, dostaly by se zpět do vzduchu a úklid by byl bez účelu.

Vysavač Vivenso na podlahy i vzduch

Oba požadavky splňuje multifunkční vysavač Vivenso s vodním filtrem. Vysavač naváže i nejjemnější částečky prachu a naváže je na vodu. Nasáté částečky poté díky dvoustupňovému separátoru putují přímo do nádoby s vodou. Ta se pak jednoduše vylije a vymění za novou.

Sada vysavače Vivenso obsahuje také celou řadu příslušenství, jako jsou štěrbinová násada, teleskopická tyč u ušlechtilé oceli nebo přepínatelnou násadu na vysávání. Díky tomu je možné vysát nečistoty nejen z podlahy, ale také z pohovek, křesel, závěsů nebo rolet.

Navíc vysavač Vivenso je také čistička vzduchu. Zbaví tak prachu a pylu nejen podlahy, koberce a čalouněné vybavení nebo záclony, ale také vyčistí vzduch a vytvoří příjemné a zdravější klima v místnosti.

Související příspěvky