Mokré čištění koberců, čalounění a matrací vodním vysavačem

Pravidelné vysávání koberce bohužel nestačí. Jednou za čas je potřeba podrobit koberec nebo čalounění hloubkovému čištění a odstranit nečistoty z vlasů koberce od samotného kořene. Jedině tak dodáte koberce opět zářivé barvy, nadýchanost a zbavíte ho skvrn a fleků. Využijte vodní vysavač Vivenso.

Proces mokrého čištění

Pokud už suché čištění není dostatečné, tak je nutné předejít k mokrému čištění. U čištění koberců se tomu říká extrakční čištění. Celý proces stojí na principu vhánění pod tlakem roztok vody se správně vybraným čisticím prostředkem, tento roztok je pak obratem poslán do speciální nádoby. Koncentraci a typ prostředky na čištění vždy ovlivňuje konkrétní materiál s ohledem na jeho složení, míru znečištění a další okolní vlivy.

Jak probíhá čištění koberců?

Nejdůležitějším krokem je dokonalé odstranění čistícího prostředku, ve vláknech po něm nesmí zbýt ani památky. Proto velmi často ruční čištění končí fleky a nevzhlednými mapami. Neodsátý prostředek je důvodem rychle se špinícího koberce. Veškerý prach a ostatní nečistoty se na něj uchytí a  nepůjdou odstranit, možností je pak opět mokrá cesta. Vlasy nebo vlákna je proto vždy nutné po odstranění prostředku ještě několikrát propláchnout čistou vodou. Počet propláchnutí závisí na typu materiálu, délce a hustotě kobercového vlákna.

Odstranění přebytečné vody

Následuje fáze vysoušení koberce od přebytečné vody. Ta se odsává za pomocí speciální hubice a zbytková voda, která dosahuje několik málo procent se nechá pomalu odpařit. Pozor na rychlé a prudké sušení (fén, tepelné zdroje) může dojít ke zkroucení nebo zvlnění koberce či poškození vlasu.

Ochranná vrstva

Na závěr přichází ochranné péče. Na koberec je možné aplikovat impregnaci, která dlouhodobě ochrání kobercová vlákna od ulpívání nečistot a zvýrazní barvy. Díky této ochraně je také možné prodloužit intervaly mezi čištěním a prodlouží se životnost koberce.

Související příspěvky