Co je to vodní vysavač?

Lidé odpradávna používají vodu k očistě vlastního těla i svého okolí. Dnes je pro nás samozřejmostí, že si oblečení pereme ve vodě. Je tomu tak už z hygienických důvodů, ale i kvůli zvláštním očistným vlastnostem vody, díky kterým je tento přírodní živel při čištění tak oblíbený a nepostradatelný. Stejně jako se oblečení neustále znečišťuje potem, odumřelými kožními buňkami a prachem z okolí, jsou zatěžovány i textilie v našich bytech. Záclony, koberce, přikrývky, polštáře a jiné bytové doplňky přitahují prach z okolí jako magnety a vážou jej na svá vlákna.

Tím, jak se vzduch v prostoru neustále pohybuje v zimě i kvůli vyhřátému vzduchu, dochází k neustálému víření prachu, který tak zatěžuje vzduch v prostoru. Je to problém zejména pro osoby, které mají předpoklady k alergiím či astmatu. Klasické a cyklónové vysavače vysávají prach z textilií a ukládají jej v přístroji. Nečistoty z celé domácnosti se časem nahromadí v úklidovém přístroji, což nejpozději při vyměňování a vyprazdňování může vést k nepříjemným zážitkům.

Sáčky do vysavačů se musejí stále dokupovat

Vysavače pracující se sáčky mají kromě toho tu nevýhodu, že se s postupně plnícím se sáčkem výkon vysavače výrazně snižuje. Cyklonové vysavače založené na turbulencích a využití odstředivé síly shromažďují prach v separační nádobě. V případě těchto přístrojů může být vzduch v prostoru při vyprazdňování nádoby znovu znečištěn prachem. Vodní vysavače tak představují bezesporu čistší alternativu.

Tyto inovativní přístroje vedou nasátý vzduch přes nádrž naplněnou vodou. Již při vyvěrání vzduchu ve vodě se většina špíny odstraní a molekuly vody ji navážou na sebe. Zbytková vlhkost vzduchu je odstraněna separátory, které se snadno čistí a do prostoru uvolňují pouze čistý vzduch oproštěný i od jemných částic prachu. Vodní vysavače jsou určeny k čištění podlah, závěsů a čalouněného nábytku, ale slouží také k čištění vzduchu v prostoru a obohacení prostorového klimatu o vonné éterické látky. Médiem, které na sebe váže prach, je čistá voda z kohoutku, která se před každým sáním napouští. Je tak zaručeno, že díky vodě a separátoru se nasáté nečistoty ihned dostanou z domácnosti.

Prach je odjakživa nepřítelem člověka. Čištění podlah a textilií bylo dříve často problémem.

Koberce se po staletí vyklepávaly plácačkou a čalouněný nábytek se kartáčoval. Těmito metodami se ovšem prach pouze rozvíří a rozptýlil do okolního vzduchu. Teprve s nástupem elektromotoru tu byl čistší pohon, který se dal použít i v interiéru, a nastal čas vysavače. Každý vysavač disponuje přívodem vzduchu a odvodem vzduchu. Separátor poháněný motorem vytváří v přístroji podtlak a okolní vzduch je nasáván hubicí.

Uživatel vysává zaprášenou nebo znečištěnou plochu tak, aby se nasály i uvolněné nebo na vlákna navázané částice. Vzduch kontaminovaný prachem a částicemi nečistot je ve standardních vysavačích přiváděn do sáčku na prach, jehož porézní stěny zachycují částice jen do určité míry. Nasátá špína se hromadí v sáčku na prach. Póry v sáčku na prach může unikat vzduch – zrovna tak jako mikro jemné částice, takzvaný jemný prach. Ve většině vysavačů je proto vzduch před vyfouknutím do prostoru veden přes další filtr, který se však po čase ucpává.

Cyklonové vysavače, které se v posledních letech staly populárními, pracují bez sáčků na prach, ale…

V přístroji se vysokou rychlostí rozvíří nasátý vzduch tak, že se prach usadí v nádobě. U těchto přístrojů sice odpadají náklady na sáčky na prach, ale tyto přístroje však často po celé měsíce skladují nasátý prach a špínu uvnitř sebe. Vodní vysavače oproti tomu mají tu konstrukční výhodu, že se prach při každém vysávání naváže na čerstvou vodu a špinavá voda se následně zlikviduje.

Většině lidí by se nezamlouvala myšlenka, že by jim v bytě po celé týdny a měsíce stál kbelík s velmi špinavou vodou po úklidu. Zamítli bychom to z hygienických důvodů, ale báli bychom se také, aby se nevytvářel nepříjemný zápach nebo nešířily bakterie. Nejinak je tomu ovšem v případě standardních vysavačů pracujících suchou metodou. Tyto přístroje uchovávají uvnitř přístroje špínu včetně organických látek, jako jsou drobky, vlasy, odumřelé kožní buňky a hmyz. Vodní vysavače tedy představují hygienickou alternativu zejména pro domácnosti, kde přebývají děti a osoby ohrožené na zdraví.

Čištění vzduchu, které jde ruku v ruce s provozem vodního vysavače, je dalším zdraví prospěšným aspektem, který dělá z nákupu vodního vysavače smysluplnou investici. V ČR je téměř všude k dispozici vodovodní přípojka, proto může být přístroj bez problémů transportován na příslušné místo s prázdnou nádrží. Pokud byste uklízeli s vodním vysavačem na místě, v jehož blízkosti vodovodní přípojka není, stačí dovézt necelé tři litry vody.

Kdo vlastní standardní vysavač ví o nevýhodách, které jsou spojeny s dokupováním sáčků na prach

Nejen že sáčky na prach, které nebývají právě levné, představují dodatečnou zátěž pro rozpočet domácnosti, kvůli množství velikostí a druhů také často nebývá snadné je sehnat. Jelikož každý výrobce navrhuje pro sáčky do vysavačů vlastní normy, může být zejména v odlehlých oblastech problém je koupit. Vodní vysavač za majitele tento problém vyřeší a zaručí, že sací síla bude stále fungovat v plném rozsahu. Na rozdíl od sáčků do vysavače, které v závislosti na stupni naplnění sáčku sací sílu stále více redukují, je v případě vodních vysavačů zaručen absolutně konstantní sací výkon.

Související příspěvky