Jak vodní vysavač funguje?

Vodní vysavač, jako je Vivenso, používá k zachycení špíny a odstranění pachů čistou vodu. Tato přírodní forma zpracování vzduchu v prostoru znamená úlevu a to nejen pro alergiky. Vodní vysavač je přínosem i pro osoby, které reagují citlivě na všechny druhy látek rozptýlených ve vzduchu. Jednoduché a přesto rafinovaně konstruované přístroje se od standardních vysavačů liší metodou, jak odstraňují prach a špínu z nasátého vzduchu. To vedlo v posledních letech k rostoucí oblibě těchto přístrojů. Vodní vysavač Vivenso se také vyznačuje vysokou energetickou efektivností, neboť přístroj šetrně zachází se zdroji elektrického proudu a vody.

V čem se tedy vodní vysavač liší od jiných vysavačů, jako například od podobně populárního cyklonového vysavače?

Cyklonové vysavače uchovávají prach nasucho v nádobě. Bezsáčkové vysavače pracují efektivně a ušetří vám dokupování sáčků do vysavače. Prach kontaminovaný roztoči a bakteriemi ovšem může při vyprazdňování znovu znečistit vzduch. Vysypat nádobu do popelnice umístěné venku také není to pravé, neboť jemný prach se již při mírných závanech větru rozvíří ve vzduchu a může se dostat do dýchacích cest. Tady vidíme zásadní rozdíl oproti vodnímu vysavači.

Tím, že se prach naváže na vodu, se vyhneme novému kontaktu uživatele nebo rodinných příslušníků s prachem, ve kterém se během dlouhého skladování ve vysavači často namnoží bakterie a plísně. Voda ve vodním vysavači se bezprostředně po vysávání prostě vylije do výlevky nebo toalety a okolní vzduch tak zůstane nové kontaminace ušetřen.

Vodní vysavač vám zajistí nejen čistší podlahy a čalouněný nábytek, ale také vyčistí vzduch a zbaví jej alergenů.
Proto je vodní vysavač volbou číslo jedna pro rodiny s dětmi, stejně jako pro osoby s alergickými či astmatickými obtížemi.

Zatímco standardní vysavače prach z domácnosti skladují v sáčku na prach, vodní vysavače vážou prach v nádrži naplněné vodou a do prostoru vypouštějí jen čistý vzduch. Tak tento nanejvýš účinný systém vysavače s vodním filtrem Vivenso Pro-Aqua například zachytí obdivuhodných 99,9 % špíny vysáté v průměrné domácnosti. Pomocí dvoustupňového filtračního systému sestávajícího z vodní filtrace a separátorů se odstraní téměř 100 % všech zachycených nečistot. Oproti jiným vodním vysavačům Vivenso tohoto výsledku dosahuje bez přídavného HEPA filtru či jiných filtrů na čištění vzduchu, které časem ztrácejí výkonnost nebo mohou být zanesené.

Většina vodních vysavačů disponuje robustním a odolným motorem.

Jelikož pracují efektivněji a na rozdíl od standardních vysavačů se stálou sací silou, vyžadují poměrně nízký příkon. U přístrojů jako je Vivenso je obsluha hračkou, neboť všechny ovládací prvky jsou uspořádány podle ergonomických hledisek a ovládají se intuitivně. Sací výkon vodního vysavače se dá plynule přizpůsobit jakémukoli stupni znečištění a každému podkladu. Také výměna násad je bezproblémová a nevyžaduje žádnou zvláštní sílu. S vysavačem Vivenso lze manévrovat po všech pokojích domu a je přitom velice dobře ovladatelný, tak abychom dosáhli do všech koutů a výklenků. Špína, psí chlupy a drobečky zmizí, jakmile Vivenso nasaje nečistotu.

Voda na sebe váže špínu a brání tomu, aby byly prach a částice vypouštěny do prostoru a znovu se usazovaly na předmětech.

Voda je nejpřirozenějším čisticím prostředkem. Sama příroda používá vodu k tomu, aby po parném a dusném letním dni pročistila vzduch pořádným lijákem.Před uvedením do provozu je třeba nádrž vodního vysavače naplnit vodou. Pro vyjmutí vodní nádrže z přístroje je třeba pouze uvolnit západky.

Kromě čištění podlah a čalounění může být vodní vysavač použit také na pročištění vzduchu v prostoru. Při tomto způsobu použití odstraníte hadici vysavače a přístroj umístíte do prostoru. Stupeň výkonu může být zvolen podle množství prachu ve vzduchu v prostoru. V oblasti kuchyně, kde jde převážně o odstranění nepříjemných zápachů a dosažení čistého vzduchu postačuje lehký sací výkon. V prostorech jako jsou dílny, kde je vzduch často prosycen hoblinami a hrubým prachem, musí čistička vzduchu vynaložit větší sílu, proto by vysavač v takových prostorech měl běžet na vyšší stupeň.

Čistička vzduchu najde uplatnění také zejména v prostorech, jako je ložnice a dětský pokoj. Dýchací cesty a plíce malých dětí a osob potýkajících se s alergiemi reagují citlivě na zanesený vzduch. Vodní vysavač funguje preventivně a lidem s onemocněním dýchacích cest vytváří vzduch v prostoru bez alergenů. Kromě toho Vám pročištěný vzduch zajistí klidný a ničím nerušený spánek..

Jednou z největších výhod vodního vysavače je jeho všestrannost

Kromě čištění textilních podlahových krytin, záclon a čalounění může být použit také k vyčištění mnoha jiných součástí zařízení v domě. Prach se usazuje i na oknech, obkladech, rostlinách a dekorativních předmětech všeho druhu. Pokojové rostliny s rozměrnými listy jsou rychle pokryty vrstvou prachu. Nejen to, že to nevypadá hezky, ale také to redukuje účinek fotosyntézy, který je pro rostliny tak důležitý.

Díky velkému počtu různých násad a možnosti plynule měnit sací výkon se vodní vysavač dá použít na značné množství úkonů. Dlouhá sací hadice umožňuje vysávání i na skříních, aniž bychom museli vysavač pokládat na vyvýšenou rovinu. Vybavení vodního vysavače Vivenso se dá rozšířit o sadu příslušenství a speciálního příslušenství, jako je například rozprašovací extrakční sada, která obsahuje čistič oken a odstraňovač skvrn.

I když mnoho vodních vysavačů slibuje kvalitně vyčištěný vzduch v prostoru, neměl by se spotřebitel spoléhat jen na údaje výrobce. Pro Vivenso mluví fakt, že jeho dobrá schopnost zachycovat prach byla potvrzena renomovanou environmentální zkušební laboratoří Arguk. Také Centrum preventivní medicíny v Bad Kissingenu potvrzuje preventivně-medicínské vlastnosti vodního vysavače Vivenso, které přispívají k účinné zdravotní prevenci.

Počet alergiků v ČR se stále zvyšuje

Mnoho lidí reaguje na prach v domácnostech citlivě a vyvíjejí se u nich symptomy od vyrážek přes záchvaty kýchací po dýchací potíže. Alergické reakce ovšem nebývají spouštěny přímo prachem v domácnosti, ale výkaly roztočů z domácího prachu. Alergici reagují na proteiny v nich obsažené obrannou reakcí imunitního systému.

Roztoči z domácího prachu upřednostňují teplé a vlhké prostředí a drží se zejména v textiliích, neboť se živí odumřelými kožními buňkami. Proto se s nimi setkáme obzvláště často v obývacím pokoji a v ložnici. Jakmile se textilie jako záclony, přikrývky a čalounění pohnou nebo se o ně otře závan vzduchu, rozšíří se alergeny vylučované roztoči z domácího prachu ve vzduchu do prostoru.

Podle odhadů trpí každý desátý Čech alergií na domácí prach. Tím se tato alergie řadí k nejčastějším formám alergie vůbec. Podobnými symptomy jako alergie na domácí prach se vyznačuje senná rýma, která je rovněž velmi rozšířená a vyskytuje se sezóně. Závažnost symptomů závisí na druhu pylu a klimatických podmínkách. Na rostlinné pyly reaguje alergicky ve srovnání s alergií na domácí prach dvojnásobný počet lidí.

Alergie na pyly je přitom nejčastějším spouštěčem alergií dýchacích cest. Symptomy se podobají rýmě. Nejčastějšími obtížemi jsou kýchání, svědění a zarudnutí spojivek. I když se pylová alergie vyskytuje jen sezónně, může dotyčnému člověku ztrpčovat život po celé týdny či dokonce měsíce. Vodní vysavač je proto smysluplným řešení i pro tento okruh osob, neboť je v obytných prostorách v nejvyšší možné míře zbaví alergenů.

V mnoha domácnostech přebývají zvířata jako psi nebo kočky

Milovníci zvířat bohužel mohou reagovat alergicky na zvířecí chlupy. Podle toho o jakou rasu se jedná, mohou domácí zvířata ztrácet značné množství chlupů. Vodní vysavač je dobrým řešením i pro majitele zvířat, jelikož vyčistí vzduch, odstraní zvířecí chlupy a nepříjemné pachy.

Ze statistického pohledu je vysoce pravděpodobné, že se minimálně u jednoho člena rodiny vyvine nějaká forma alergie a výhody vodního vysavače by mu velmi pomohly. Na rozdíl od mnoha jiných vodních vysavačů se Vivenso obejde bez jakéhokoli suchého filtru. Díky vícestupňovému systému založenému na separátorech není třeba motorových filtrů, výstupních filtrů ani HEPA filtrů.

Každý vodní vysavač nabízí více výkonových stupňů. Mnohé vodní vysavače se kromě toho vyznačují plynulou regulací. V případě Vivensa se dva separátory postarají o to, aby drtivá většina všech částic prachu ulpěla na vodních molekulách a zůstala navázaná na toto tekuté médium. Promyšlený konstrukční design separátorů se šikmo nastavenými lamelami zaručuje důkladné vyčištění vzduchu. Příjemným vedlejším efektem použití vodního vysavače Vivenso je, že spolu s prachem odstraní ze vzduchu v prostoru i nepříjemné pachy. Proto se tento vysavač osvědčí i v kuchyních a četných komerčních prostorách.

Související příspěvky