Na co si musíme při nákupu vodního vysavače dát pozor?

Výhody výkonného a solidního vysavače jsou v průmyslové oblasti známy již mnoho let. Ve výrobních podnicích a úklidových firmách se tyto výkonné přístroje používají proto, že dokáží zachytit prach, špínu, hrubé částice i vlhkost. Tyto přístroje často bývají výrazně těžší a hlučnější než vodní vysavače vyráběné pro domácnosti. Teprve v posledních letech se podařilo konstrukční výhody průmyslových vodních vysavačů spojit s požadavky, které na obsluhu, manipulaci a vybavení vysavačů používaných v domácnostech klade soukromý uživatel.

V průmyslové oblasti se vysavače používají po léta a často až osm hodin denně. Robustní prvky, kterými tyto vysavače disponují, byly převzaty i pro spotřebitelské vysavače, jako je vodní vysavač Vivenso. Vysavače používané v průmyslových oblastech pracující suchou i mokrou cestou nasávají jak suchý prach, tak vlhkost a tekutiny. Tyto přístroje jsou schopny uchovávat velké množství tekutiny v oddělené nádrži. Průmyslové vysavače jsou ovšem určeny k čištění velkých ploch a nesplňují požadavky domácích uživatelů. Průmyslové vysavače pracují často na principu standardních vysavačů, mají však schopnost oddělit nasáté pevné látky od kapalin a uchovávat je v oddělených nádobách. Tyto vysavače pracují se sáčky či zachycenou špínu uchovávají v nádržích.

Vodní vysavače pro domácí užití existují v různém designu, rozmanitých výkonnostních třídách a s rozličnými balíčky vybavení. Kupující by měl dbát na vysokou kvalitu. Levné přístroje mívají řadu nevýhod, které se při každodenním používání negativně projevují a z práce s vodním vysavačem dělají zátěž. Přední výrobci nabízejí vysokou kvalitu ve všech oblastech. Zákazníci, kteří se rozhodnou pro kvalitu a dávají přednost zdraví své rodiny před mnoha jinými konzumními výrobky, chápou volbu vodního vysavače od předního výrobce jako dlouhodobou investici, která se vyplatí i vzhledem ke zvýšení kvality života.

Při nákupu vodního vysavače je třeba dbát na to, aby měl robustně provedený kryt

Měl by být vyroben z plastu odolného vůči nárazu a bez problémů zvládat lehké nárazy během manévrování. Doporučit můžeme přístroje renomovaných výrobců, při jejichž vývoji jde konstruování a zhotovení ruku v ruce. Tyto přístroje se liší od vodních vysavačů levně vyrobených v jiných zemích, které jsou do Evropy pod příslušnou obchodní značkou pouze dovezeny.

Z hlediska bezpečnosti bychom měli dát přednost kvalitním výrobkům. Vodní vysavač Vivenso splňuje všechny bezpečnostní prvky a je certifikován pro provoz. Vzhledem k tomu, že se přístroj plní vodou, kladou zodpovědní výrobci, jako je Aqua-Tec velký důraz na elektrickou bezpečnost provozu. Proto ten, kdo si koupí Vivenso, nemusí mít obavy ani v případě, že při vyprazdňování nebo naplňování vysavače vyšplouchne voda z nádrže.

Vedle bezpečnosti hraje rozhodující roli také schopnost stálého výkonu. Ani vyprázdnění či naplnění nádrže nevyžaduje od uživatele žádné velké úsilí. Ergonomicky tvarované ovládací prvky a adaptéry zajišťují, že lze všechny prvky snadno namontovat.

I když mnoho vodních vysavačů slibuje kvalitně vyčištěný vzduch v prostoru, neměl by se spotřebitel spoléhat jen na údaje výrobce. Pro Vivenso mluví fakt, že jeho dobrá schopnost zachycovat prach byla potvrzena renomovanou environmentální zkušební laboratoří Arguk. Také Centrum preventivní medicíny v Bad Kissingenu potvrzuje preventivně-medicínské vlastnosti vodního vysavače Vivenso, které přispívají k účinné zdravotní prevenci.

Mnoho lidí zaměňuje vodní vysavač s mokrým vysavačem, který se uplatňuje zejména jako průmyslový vysavač

Kdyby bylo mnoho výhod těchto profesionálních přístrojů integrováno do vodního vysavače pro domácí použití, přeci jen se vodní vysavač pro domácnosti od komerčních průmyslových vysavačů výrazně liší. Vodní vysavače jako je Vivenso, jsou podstatně tišší než průmyslové vysavače. Bývají lehčí a snadněji se s nimi manipuluje. Největší rozdíl spočívá ovšem v tom, že nasátý a špínou prostoupený vzduch je filtrován ve vodě. Mokré vysavače mají stejně jako suché vysavače schopnost pojímat do sebe jak suché látky, tak tekutinu.

Špína a prach je však ve většině průmyslových přístrojů zachycena konvenčním způsobem pomocí sáčku do vysavače či volně uložena v nádrži. Inovativní vodní vysavače, jako je Vivenso, oproti tomu nechávají nasátý vzduch probublat nádrží na vodu a následně vzduch rozvíří v separátorech tak, aby byla téměř úplně odstraněna zbytková vlhkost. I ty nejjemnější částice prachu jsou navázány na vodu a nedostanou se do vzduchu v prostoru. Vodní vysavače podporují zdraví tím, že odsají škodlivé výpary z umělých hmot ze vzduchu a naváží je na vodu.

Dobré vodní vysavače bývají často na první pohled dražší než vysavače, které jsou k dostání v obchodě nebo na internetu a pracují konvenčním způsobem.

Při posouzení celkových nákladů je ovšem třeba brát v potaz i náklady na provoz. Sáčky do vysavače, náklady za elektřinu a nakonec i těžkosti, které mohou členům domácnosti vzniknout v důsledku zatížení dýchacích cest – to jsou elementy, které by měl člověk při rozhodování o koupi vzít v úvahu. Nedocenitelný je přínos co do pohody, energie a zdraví, který získáte díky čistému vzduchu v prostorech, jako je ložnice či dětský pokoj.

Vodní vysavače používají přírodní element, vodu, která je v ČR k dispozici ve vysoké, kontrolované kvalitě a téměř všude. Používání vodního vysavače proto lze doporučit i z hlediska ochrany životního prostředí. Likvidaci znečištěné vody můžete bez problémů provést tím, že ji vylijete do toalety. Všechny škodlivé látky obsažené ve znečištěné vodě jsou kanalizací odváděny do efektivního a technologicky sofistikovaného filtračního systému čistíren odpadních vod.

Sáčky na prach oproti tomu skončí buď na skládce, nebo ve spalovně. Obojí je zátěží pro životní prostředí. Škodliviny, které se uvolní ve spalovně, sice nejprve zadržuje filtrační systém průmyslového závodu, ale nakonec vzniká opět nový nebezpečný odpad, jehož likvidace znovu zatěžuje životní prostředí.

Díky vysoké a neklesající čistící výkonnosti, kterou může vodní vysavač konsistentně poskytovat, musí být jen zřídkakdy v provozu s maximálním příkonem. Uleví to elektrické síti a je tak zaručeno, že provozovatel elektrárny může dodávat menší množství proudu. Většina elektrické energie v ČR se stále ještě vyrábí v elektrárnách, které spoléhají na fosilní paliva, jako je černé či hnědé uhlí. Mnoho standardních vysavačů má spotřebu energie až 1500 wattů. Nejen že je to nešetrné k životnímu prostředí, ale v domácnostech se slabou sítí, jaké bývají ve starých zástavbách, to může vést k přetížení a vyřazení sítě z provozu.

Velkým přínosem, který uživatel vodního vysavače Vivenso pocítí je nárůst zdraví. Při pravidelném používání vodního vysavače jako přístroje na čištění vzduchu rychle zaznamenáte uvolnění dýchacích cest a plic. Vědecké výzkumy v posledních letech ukázaly, jak škodlivé jsou jemné částice prachu. Tím, že projdou po řasách systému dýchacích cest zanesených hrubším prachem, tak zatěžují plíce.

Z tohoto hlediska jsou tedy standardní vysavače problematické, protože ukládají v sáčku na vysavač velké množství prachu a k tomu do vzduchu v prostoru uvolňují mnoho jemných částic. Proto jsou vodní vysavače nejlepším řešením. Neumožňují jen čištění podlah, čalounění a přikrývek, ale i čištění vzduchu v prostoru. Tím vyřídí dva úkoly pro blaho rodiny v jednom kroku. Vodní vysavač Vivenso si vás získá obzvlášť vysokou kvalitou zpracování a efektivitou, za které získal několik ocenění.

Související příspěvky