Po stopách historie vysavače

Slovo vysavač, nepostradatelný pomocník při každém úklidu, vyslovíme denně, nebo na něj alespoň myslíme a odložíme ho až… na víkend. Kdy se ale začala psát historie vysavačů? A kdo první vynalezl vysavač? Jak se technologie u vysavačů měnila v průběhu stovky let? Vypněte od úklidu a vraťte se společně s námi v čase.

Zpátky do minulosti

Při úklidu domácností hrála odnepaměti prim košťata. V průběhu času se však začaly měnit nároky na čistotu, v domácnostech přibývalo textilií, čalouněného nábytku a koberců. V té době již běžná košťata na úklid nestačila a lidé začali hledat způsob, jak byt zbavit nečistot.

První vysavač

Anglický inženýr Hubert Cecil Booth se v roce 1901 ocitl na londýnském nádraží St. Pancras, kde probíhala předváděcí akce v úklidu železničních vagónů stlačeným vzduchem na podlahy a sedadla. Takový systém vytvářel oblaka prachu, a to Bootha přimělo zamyslet se nad tím, jak prach neodfoukávat, ale vysávat. Hubert Cecil Booth neváhal a ihned po příchodu domů zkoušel ústy nasávat prach z podlahy přes kapesník. Zjistil, že se mu na kapesníku uchytilo množství nečistot a prachu. Nápad byl na světě a Booth si hned následující rok nechal patentovat vůbec první vysavač.

Kdo vynalezl první vysavač?

První poháněný vysavač byl zkonstruován H. C. Boothem v roce 1902 a téhož roku, dne 25.2. vznikla i společnost na výrobu vysavačů s názvem Vacuum Cleaner Co. Ltd.

Významným převratem v historii technologie vysavačů se stává rok 1912, kdy se zrodila švédská firma Elektrolux a vyrábí svůj první a historicky nejznámější vysavač, Lux 1. A právě od něhož se v domácnostech začalo šířit i synonymum pro vysavač, a to starý známý „lux“.

V roce 1921 se pod značkou firmy Elektrolux začal vyrábět vysavač, který se po vizuální stránce začal nejvíce podobat dnešním vysavačům, jednalo se o Model V. Technologie, zdroj elektřiny, pokusy s vysavači, zkušenosti v praxi plynuly s dobou a firmy na vysavače se po celém světě předháněly v jejich výrobě, minimalizaci hmotnosti, zvýšení funkce, až přišla nadčasovost symbolizována značkou VIVENSO.

Vysavač s označením Made in Germany

V dnešní době existuje mnoho výrobců a značek vysavačů, které se od sebe liší funkčností, úsporou, výkonem, hmotností a mnoha dalšími parametry. Nejvíce je ale kladený důraz na vysokou účinnost doplněnou chytrým řešením filtrace vzduchu.

VIVENSO se vyrábí v Německu a má vše, co k úklidu potřebujete. Jedná se o multifunkční vysavač s vodním filtrem a separátorem, který má, jak říkají samotní zákazníci, více než 30 funkcí. Poradí si se všemi druhy povrchů, od koberce přes hladkou podlahu. Srdcem celého vodního vysavače je separátor s dvojitým chodem, který byl speciálně vyvinutý tak, aby zachytil i ty nejjemnější částice jako alergeny, prach a roztoče. Vzduch s nečistotami proudí do vodní nádrže, kde se právě pomocí separátoru váže na vodu a vy tak můžete zhluboka dýchat čistý a zdravý vzduch.

VIVENSO je vysavač dnešní doby, který pohltí prach a svou kvalitou i vás.

Související příspěvky